viernes, 22 de octubre de 2010

KIKI SMITH

Kiki Smith va néixer a Nuremberg el 1954, envoltada d'un ambient artístic: la seva mare era cantant d'òpera, i el seu pare, l'artista Tony Smith. La seva obra es caracteritza per una constant reflexió sobre l'existència humana i sobre la vida i la mort. Els seus dibuixos del cos humà, alhora traumàtics i poètics, li van donar el reconeixement internacional a finals dels anys vuitanta passats.



En un article fet per Jaume Oliveras en el 2009 comentava : En la historiografia de l'art recent, Kiki Smith se l'encasella en l'àmbit del feminisme. Es diu d'ella que pertany a la segona generació d'artistes que, sota aquesta militància, apareixen els 70. El treball que feia aquella generació tractava sobre el cos femení en una clau eminentment política. Posteriorment, la reflexió feminista va seguir altres orientacions, però la d'aquell grup va aprofundir sobre la identitat de la dona amb l'objectiu de minar la representació eròtica tradicional construïda des de la mirada masculina. En aquest sentit, el cos de la dona s'expressa, per a aquestes artistes, com a una metàfora de les pressions i problemàtiques socials mal dissimulades.

Ara bé, ara com ara, quan a Kiki Smith se li pregunta pel feminisme se sorprèn i replica que, encara que l'activisme va ser molt important en la seva formació, la seva obra no busca una interpretació ideològica, sinó una lectura, diguem, més oberta. 

La Fundació Joan Miró va presentar al 2009 Her memory


Una exposició de Kiki Smith, organitzada en col•laboració amb el Museum Haus Esters de Krefeld i la Kunsthalle de Nuremberg,



 
Es va presentar llavors una instal•lació a on Kiki Smith proposava una reflexió sobre el cicle vital de la dona, des del naixement a la mort, que es pot correspondre amb el cicle creatiu: el camí de formació, les fonts d'inspiració, l'èxit i el final del recorregut.



Article interessant al PAIS : Fragils instants de vida


3 comentarios:

  1. guapissima! Que bé aquestes recomanacions! seguiré el blog amb entusiasme! Una abraçada! muaaa!

    ResponderEliminar
  2. Molt interessant aquest nou bloc. No coneixia aquesta artista i sembla que és una troballa digna de seguir.
    Una salutació!!!

    ResponderEliminar
  3. Gracies Berta...a veure si aconsegueixo mantenir en teu entusiasme!!
    Gracies Eduard, si, val la pena seguir a Kiki Smith, és autèntic el que fa. Salut!

    ResponderEliminar