martes, 26 de abril de 2011

Käthe Kollwitz

(Käthe Kollwitz Schmidt, Königsberg, 1867 - Moritzburg, 1945) Pintora, gravadora i escultora alemanya, relacionada amb el moviment expressionista, l'obra es caracteritza per la seva profunda crítica social. 
A través del seu treball va revelar al món els rostres, tragèdies, i horror que van viure principalment les mares com a botí de guerra del règim nazi.
En els seus dibuixos, pintures i escultures la mort, naixement i maternitat s'associen deixant al descobert la condició vulnerable de la població femenina en la guerra i el terror del règim nazi. 
Eren les mares que s'encarregaven de subministrar el menjar, l'afecte i la cura als supervivents de la guerra, a  les filles i fills, a més de ser elles també els que apareixen com a principal personatge en tota l'obra de l'artista per comunicar i transmetre l'horror de la fam, de la tragèdia i de la  mort.
 

Va haver de viure reclosa des del 1933 fins a la seva mort el 1945 ja que el seu treball va ser denunciat pel règim nazi que a més va perseguir . Käthe va convertir-se en una de les principals creadores de denúncia pública a les marxes i manifestacions de l'època .
Els seus traços senzills mostren  personalitat en els pòsters, cartells, manifestos i pancartes de les protestes, i les seves creacions van donar veu a la condició femenina, abans que res a les mares de fills que morien combatent en guerra, o assassinats.

3 comentarios:

 1. Fortíssim testimoni de la barbàrie nazi. Desitgem que mai més torni a néixer un mostre com aleshores, encara que de conflictes mortals i injusticies encara emergeixen avui en dia.

  Gràcies per aquest flash històric, sempre hi ha voluntats que mantenen el coratge viu i no es rendeixen davant les mosntruositats.

  Aquesta entrada m'ha deixat indignada.

  Petonet!

  ResponderEliminar
 2. Tens tanta raó! quan vaig trobar-me amb aquesta artista en un primer moment vaig dir: una dona gravadora!! i quan vaig anar aporfundint em vaig quedar amb aquesta mateixa indignació i força trasvalsada.
  Petonas!!!!

  ResponderEliminar
 3. Imatges colpidores. Es concentra la denúncia de la barbàrie en uns traços d'una enorme energia que, alhora,transparenten la tendresa i la compassió cap a les víctimes.

  ResponderEliminar